Агенцията по рибарство и аквакултури ще бъде преместена в Бургас. Министерският съвет ще гласува преместването идната сряда, съобщи премиерът Бойко Борисов.

По думите му за нов „дом” на административната структура бил обмислян град Варна. Той обаче отпада от надпреварата, тъй като не е предоставил сгради, които да се ползват безвъзмездно за дейностите на агенцията.

Това е четвъртата ключова министерска дейност, за която става ясно, че ще бъде преместена от столицата към провинцията. Преди няколко седмици финансовият министър Симеон Дянков обяви, че две административни структури ще се установят в крайдунавския град Русе. Едната е Агенция "Митници", а другата е в процес на обсъждане.

По-рано пък министър-председателят съобщи, че секторът по туризъм към икономическото ведомство отива в Пловдив.

Идеята на правителството за осъществяване на децентрализация има за цел да съживи регионите чрез създаване на повече работни места. Инициативата е на вицепремиера Дянков.

Несъгласие срещу административната реформа изразиха служителите на НАП и митничарите, които събраха подписка против местенето си към провинцията и дори заплашиха с протести.