Интригата за първото място на предстоящите избори остава до последно, а в следващото Народно събрание ще влязат между пет и седем парламентарни групи, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

То е проведено от 12 до 16 март между 1010 анкетирани лица в столицата и е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на агенцията.

Силите на двамата основни претенденти – БСП и ГЕРБ са „толкова изравнени, че е вероятно развръзката да дойде в последния момент, а е възможно и да се стигне до ситуация, при която да се изчака окончателното преброяване на гласовете и официалното обявяване на резултата от Централната избирателна комисия (ЦИК)“, коментират от АФИС.

Сигурно е, че пет формации ще прескочат 4-процентовата бариера и ще получат представителство в бъдещия парламент – БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и „Воля“.

Още две също имат шансове – коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ и коалицията „АБВ – Движение 21“.

От данните личи, че десните избиратели са сравнително по-разколебани от левите, но изборът в ляво е и по-стеснен и сведен основно до две възможности – БСП или коалицията „АБВ – Движение 21“, докато дясното пространство изобилства от партии и коалиции, включително и такива, които не се самоопределят като десни (Марешки), но на пропагандно ниво се представят като радикални противници на левицата.

По-скоро десният вот ще разпръсне между множеството субекти, част от които ще останат със сигурност извън следващия парламент.

Снимка: bTV

Във възможността за мобилизация на колебаещ се електорат разликата между БСП и ГЕРБ е 3%, а най-голям потенциал за мобилизация на собствения си електорат има коалицията „АБВ – Движение 21“.

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. и малко по-висока дори в сравнение със скорошните президентски избори в края на миналата година. Повече от половината от правоимащите избиратели (51%) са твърдо решени да отидат до урните на 26 март, а още една пета е много вероятно да се включат във вота. Около 6% ще изберат позицията „Не подкрепям никого“, смятат от Агенцията.

Според АФИС ключът към съставянето на бъдещото управляващо мнозинство няма да се държи от леви или десни формации и за пръв път от дълго време не и от ДПС, а от националистите. „Обединените патриоти, макар да стартираха кампанията от по-високо ниво на подкрепа, ще съумеят да задържат „бронзовия медал“, но по-важното е, че без тях няма да е възможно да се сглоби никаква комбинация нито в ляво около БСП, нито в дясно около ГЕРБ“, се казва в анализа.