2014 г. беше лоша година и в икономически, и политически план. Нито едно от трите правителства, които управляваха България през това време, не предложиха нито една мярка, която да стимулира икономиката. Около тази теза се обединиха икономистът и съветник на икономическия министър Владимир Каролев и депутатът от левицата и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев в обзорен коментар в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Обществото се поляризира и не се търси консенсус, а разделението се засилва още повече след решението за пенсионните фондове”, отбеляза Каролев.

Той даде положителна оценка на Пламен Орешарски като премиер. „Орешарски беше добър премиер до момента, в който остави коалиционните си партньори и министрите им да си правят каквото си искат”, посочи икономистът. Кадиев контрира, че това се е случило в самото начало на управлението и изборът на Орешарски за министър-председател е бил лош. „Орешарски допусна лична грешка – той остави ДПС да му се качи на гърба, той няма характер”, посочи депутатът от БСП, който през 2007 г. напусна оглавяваното от Орешарски Министерство на финансите.

Каролев припомни, че България е поддържала финансова стабилност до началото на 2014 г., когато са започнали нарушенията. „Вместо да започнат реформи, обществото беше убедено, че е добре да вземем повече заеми, които ще връщат нашите деца и внуци”, изтъкна той.

„Социалната политика е скандална. Вместо да увеличават пенсиите с някакви мизерни суми, трябваше да оправят Спешната помощ и политиката за лекарствата – това са двете неща, които притесняват пенсионерите, а не увеличаването на пенсиите им с някакви стотинки”, посочи Георги Кадиев.

„За по-високи пенсии не може да се говори. На всички пенсионери и държавни служители трябва да се каже, че увеличение на парите им може да има само ако има ръст на икономиката. Нереформираните сектори дърпат икономиката назад заради продължаващите субсидии – тютюнопроизводителите не могат да разчитат, че и внуците им ще отглеждат тютюн, трябва да станат мобилни и да се преместят, ако там, където живеят сега, не могат да отглеждат друго”, заяви Владимир Каролев.

По думите му, увеличението на минималната заплата е административно решение и като такова не е добро. За малките населени места ще бъде проблем и ще има хора, които ще влязат в сивия сектор, допълни икономистът.

Радикалната пенсионна реформа Георги Кадиев нарече „национализация”. „Фактът, че пренасят лични партиди в държавния фонд, е точно това”, подчерта той.

„Първи основен негативен ефект е, че дясна партия бута лява политика – не знам как ще се явяват на избори после. Ако погледнете кои държави са богати – такива, в които има капиталов пазар, а на него пенсионните фондове са най-големите играчи”, изтъкна Владимир Каролев.