И днешният празничен ден не остана далече от политическите страсти. Президентът Румен Радев изрази притеснение и от формулировката, която прие парламентът - за оказване на военнотехническа помощ за Украйна. 

Следващата седмица се очакват украински представители у нас, за да се прецени как да им помогнем - Киев поиска ремонт на военна техника в нашите заводи. Срещата е първа и опознавателна.

Два дни след като парламентът реши как да помогнем на Украйна, държавният глава отново призова политиците за разум.

„Това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната, виждате, че конфликтът няма да бъде кратък, той ще се разраства и очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка военно-техническа помощ е разтеглива“, заяви президентът.

Той определи като недопустимо в центъра на столицата да има сблъсъци, свързани с Украйна.

„По българските улици трябва да се веят български знамена. Наш дълг е да бъдем солидарни с жертвите на войната, да подкрепяме всячески, но напомням, че кръвопролитията започват с милитаристки призиви. Те нямат място у нас", заяви държавният глава.

Пред bTV военният министър обяви, че скоро започва работа по договореното с Киев:

„Следващата седмица ще имаме посещение на украински представители, за да работим вече и по конкретни параметри на тази помощ“, каза Драгомир Заков.

А след като партньорите в управлението преодоляха кризата с изпращането на военна помощ, сега другият партньор в коалицията – „Демократична България“ обяви, че ще изглаждат противоречията в управлението. След „Да, България“, във вторник и ДСБ ще се обърнат към своите членове.

"Най-вероятно, това ще бъде моето предложение, ние като ДБ да поискаме среща с ръководството на мандатоносителя в лицето на сегашния премиер, вицепремиер, защото трябва да бъдат изгладени някои проблеми. Но това не означава, че ние търсим пътища да сваляме правителството", отбеляза ген. Атанас Атанасов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че коалицията се е разпаднала, но партиите в нея ще се крепят заради "корупция и пари". Той коментира и решението на парламента за Украйна.

„Няма такава помощ, има PR, кризисен, на Кирил Петков. За съжаление и украинският посланик повече няма да дойде при мен, щом вкараха и украинския посланик, и украинците в тази война, в техния PR, да им спасява коалицията. Настояваха за военна помощ, каквато и да е - самолети, ракети, танкове, каквото имаме, и ми праща писмо сега, за да спаси Киро Петков, дотолкова с подкрепата на посланика, срамота за него“, коментира Бойко Борисов.

Според бившия премиер Борисов сега не е време за избори, а сегашните управляващи ще си отидат като "антихристи." 

Президентът Румен Радев заяви, че няма нищо общо с политическия проект на бившия служебен премиер Стефан Янев. Радев заяви, че „не работи с подставени лица или, че, ако подкрепя инициатива или партия, ще го заяви лично. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!