Членове на партия „Възраждане“ свалиха знамето на Украйна от сградата на Столична община, обяви лидерът на партията Костадин Костадинов във „Фейсбук“.

„Формално България е независима държава и тук трябва да се веят и ще се веят само български знамена“, каза Костадинов.

„Бяхме сигнализирани от изключително много софиянци за флагът на сградата на Столична община“, допълва Костадинов.

„Ние от „Възраждане“ уважаваме чуждите символи и смятаме, че мястото на това знаме е в украинското посолство. Не му е мястото където и да било другаде“, каза Костадинов.

Той допълни, че знамето ще бъде „сгънато внимателно“ и изпратено на украинския посланик „да си го закачи в двора“.

Костадинов отправи и предупреждение към столичния кмет Йорданка Фандъкова, че ще бъде подведена под отговорност за държавна измяна, ако отново бъде закачено знамето на Украйна на сградата на Столична община.

Поставянето на украинския флаг беше гласувано от Столичния общински съвет на 21 април. Тогава бяха преименувани и площи, в близост до руското посолство. В чест на Украйна една от алеите в района вече се нарича „Героите на Украйна, а площад наблизо – „Борис Немцов“.

След акцията на "Възраждане", украинското знаме беше върнато обратно на фасадата на Столична община.

„Ако не беше толкова тъжно, щеше да е смешно. Депутати от "Възраждане" са играли ролята на охрана на вишка, чрез която е било свалено знамето на Украйна. Става въпрос за грубо посегателство на демокрацията“, заяви председателят на Столични общински съвет Георги Георгиев.

Участие в акцията взима народният представител Деян Николов.

„Ще направим отново организация и отново ще го свалим. Много е тъжно, че трябва да си играем на котка и мишка. Чужди знамена нямат място на нашите институции, без значение дали е украинско, руско или друго“, заяви той.

„Предлагам уважаемите депутати, за да си заслужат заплатите, да гласуват закони, вместо да се катерят по фасадите на сградите или да охраняват такива“, каза още Георги Георгиев.