Депутатите от управляващата коалиция потвърдиха позицията си, че КПКОНПИ не изпълнява достатъчно добре работата си и няма резултати. Опозицията също коментира случилото се.

Още на прага на властта от „Продължаваме промяната“ настояваха за промени в Антикорупционната комисия и промяна на върха. Тази сутрин, преди да стане ясно, че Сотир Цацаров е с отнет достъп до класифицирана информация, от формацията припомниха позицията си.

„Ние го приветстваме и считаме, че това е в интерес на българските граждани. Ние считаме, че общественото доверие като шеф на КПКОНПИ е изчерпано“, заяви Петър Кулински, депутат от ПП.

От „Има такъв народ“ бяха лаконични относно отнетия достъп.

„Не знам какво означава, тепърва престои да видим. Г-н Цацаров е преценил в лично качество, това е една мъжка постъпка от негова страна“, коментира Станислав Балабанов.

Едва ли забраната има общо с оставката на Цацаров, казват от „Демократична България“.

„Това не може да е едно политическо решение, защото би компрометирало самата процедура. Оставката може да е свързана с отнетия достъп, но това се преценява от съответните органи, в случая от ДАНС, трябва да има конкретни доказателства“, заяви Атанас Славов, депутат от „Демократична България“.

Коментар направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„От една страна ще си отдъхнат кметовете на ГЕРБ, КПКОМПИ е само в Бургас, Поморие, Враца, Луковит. В нито едно кметство на ДПС, БСП, на ИТН, нито на „Да, България““, каза Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че трябва парламентарната антикорупционна комисия да се събере и да изслуша Сотир Цацаров и ДАНС.

БСП и ДПС днес не коментираха. От „Възраждане“ припомниха, че отдавна са настоявали за оставката на Сотир Цацаров и се надяват да има съдебно разследване на действията му.