Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС, обяви председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, след като по-рано днес агенцията му отне достъпа до класифицирана информация.

„Това (отнемането на допуска – б.р.) е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков“, пише той, като уточнява, че служителите на ДАНС са дошли в кабинета му в 13:20 ч. днес – малко повече от час, след като премиерът Кирил Петков потвърди в ефира на bTV, че Цацаров губи достъпа си.

Цацаров коментира и повода за решението на агенцията – законов текст, според който „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

По думите му проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ЦУМ гейт“) от 2017 г. е изнесъл класифицирана информация: „Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин“.

Категоричен е, че анонсираната от него вчера оставка няма общо с проверката на ДАНС и всъщност се случва обратното – днешните действия са следствие от намеренията му

„Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с  проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен“, пише още бившият главен прокурор.

Той обяснява, че е създал организация в КПКОНПИ и заместникът му борави с класифицираната информация.