Трус по върховете на държавата. Премиерът Кирил Петков обяви, че от днес Сотир Цацаров е без достъп до секретна информация заради разкрития на ДАНС.

Антикорупционният шеф отговори, че върху Контраразузнаването е оказан натиск.

Премиерът Кирил Петков обяви, че достъпът на Сотир Цацаров до класифицирана информация на ниво "Строго секретно" е отнет днес - ден след като антикорупционният шеф обяви, че подава оставка до дни.

„Това, което не мога да кажа, е дали оставката, която Цацаров беше подал вчера, е на база на негово предположение, че това ще се случи днес. Но се радвам, че ДАНС и българските служби действат, когато има нарушение на закона“, заяви Петков пред bTV.

Министър-председателят посочи, че причините за отнетия достъп са също класифицирана информация.

„Факт е, че щом ДАНС са преценили, това е базирано на данни и проучвания, които със сигурност не са били събирани за кратък период от време. Той вече няма достъп до класифицирана информация, което прави неговата работа като председател на КПКОНПИ до някаква степен невъзможна“, каза още Кирил Петков.

Според премиера антикорупционната комисия не си е свършила работата, тъй като обществото е очаквало сериозни дела за корупция по високите етажи на властта.

„Оценката ми е отрицателна, силно отрицателна. Това се вижда на база на това на кое ниво на корупция сме в света и как корупцията е най-големия ни проблем“, заяви още Кирил Петков.

Сотир Цацаров излезе с позиция час, след като е приел акта:

„Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.“

Според Цацаров ДАНС са започнали да го проверяват след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев преди пет години, известна като "ЦУМ гейт", е била изнесена класифицирана информация.

В позицията се посочва още, че такъв сигнал от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е бил вече разглеждан от ДАНС през август миналата година.

"Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми“, заявява Цацаров.

Той казва още, че ще обжалва. Според закона той ще продължи да изпълнява задълженията си в антикорупционната комисия.

Досега службите са отнемали достъпа до класифицирана информация на Бойко Рашков малко след като напусна бюрото за СРС.

Преди това без достъп остана Георги Гатев, който беше заместник-председател на бюрото. Според закона всеки един достъп до класифицирана информация се актуализира през 3 години.