Започнаха политически престрелки след мистериозната смърт на 25-годишния охранител в бившия Партиен дом, за която ви разказахме вчера в bTV Новините. 

Фирмата, чийто служител е загиналият и която е охранявала ремонта в новата сграда на парламента, се оказа свързана със заместник-социалния министър Султанка Петрова. От БСП поискаха отстраняването ѝ.

И днес близките на 25-годишния Даниел Тасев не видяха къде е намерено тялото му в ремонтирания участък на Партийния дом. Съмненията им, че нещо се прикрива, нарастват.

„Искам да видя мястото, където е станало това нещо и да ми покажат как може в някаква шахта брат ми да е паднал”,  каза братът на Даниел – Бранко Величков. 

„Искам да излезе истината, защото всичко е възможно в тази държава да се преиначи”, смята и лелята на Даниел – Катя Еленкова.

Случаят се разследва от Софийската градска прокуратура. От там обясниха, че са изискали записите от камери и ще проверят документите на охранителната фирма, в която е работил Даниел.

Още вчера стана ясно, че тя се казва „Дефанс консулт”. Преди да стане депутат, в нея съдружник е настоящият заместник-социален министър Султанка Петрова. Пред bTV тя каза, че сега съпругът ѝ е на високо ниво в нея.
„Мъжът ми не е собственик на фирмата, той е управител”, заяви Султанка Петрова. 

Собственик е Филип Чипев, който също се оказа близък до семейството на зам.-министъра – баща е на внуците ѝ. 

От БСП поискаха оставката на Султанка Петрова в специално обръщение към вицепремиера Валери Симеонов.

„Докато не се запозная в детайли с всички обстоятелства – как така мъжът ѝ е станал охранител, не мога да взема отношение”, заяви самият Симеонов.

„Къде и кога точно сте видели конфликт на интереси? Аз разбрах, че има такава охранителна фирма, вчера от вашите репортажи по телевизията, но нека първо се види какво точно се е случило”, каза и другият вицепремиер Красимир Каракачанов. 

От Главната инспекция по труда обясниха, че инцидентът е станал в необезопасена шахта и че са започнали проверка на обекта, в който и преди са установявани нарушения.

От НСО казаха, че няма да коментират случая до приключване на разследването.

По темата работиха Росен Цветков и Габриела Наплатанова