На втория ден, след като стана ясно, че 25-годишен охранител от частна фирма е загинал при мистериозни обстоятелства в сградата на бившия Партиен дом, прокуратурата се зае със случая.

Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за смъртта на 25-годишния Даниел Тасев, като първоначалната версия е за причиняване на смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие (чл. 123, ал. 1 от НК).

Разследването е възложено на следовател от СО-СГП, който е извършил оглед на местопроизшествието.        

С постановление на наблюдаващия прокурор от СГП е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината на смъртта. Ще бъде проверено спазването на трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Даниел Тасев, ще се изискат записите от видеонаблюдението и др.

Отново днес отговарящата за сигурността на обекта Национална служба за охрана взе отношение по случая.

И днес близките на 25-годишния Даниел Тасев не видяха къде е намерено тялото му в ремонтирания участък на Партийния дом. Съмненията им, че нещо се прикрива, нарастват.

„Искам да видя мястото, където е станало това нещо и да ми покажат, как може в някаква шахта брат ми да е паднал”, пита се братът на Даниел – Бранко Величков.

„Искам да излезе истината, защото всичко е възможно в тази държава да се преиначи”, смята и лелята на Даниел – Катя Еленкова. 

Днес се появи информация, че във фаталната нощ Даниел Тасев два часа и половина не е бил на поста си, защото е отишъл при служител на службата, с когото разговарял.

Това беше обявено от работодателя му, но от НСО предпочетоха да спестят коментарите си пред медиите: „Изразяваме своите съболезнования към семейството и близките на загиналия при трагичния инцидент млад човек. Факти и обстоятелства, свързани със случая, могат да предоставят единствено разследващите органи. До приключване на разследването НСО няма да коментира инцидента”.

Междувременно случаят придоби политически измерения, след като стана ясно, че охранителната фирма „Дефанс Консулт” е свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова – управителят е баща на внуците й, а съпругът й му е пълномощник.

От БСП призоваха лидерите на „Обединени патриоти” Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов да оттеглят Петрова.

„Като достойни патриоти, дайте пример, че за Вас конфликтът на интереси в политиката е недопустим. Г-н Симеонов, Вие смело се противопоставихте на назначаването на "калинки" на ГЕРБ и "партизански назначения". Призоваваме Ви да продължите със същото отношение към съвместяването в едно семейство на пост заместник-министър и управление на фирма, която охранява Народното събрание”, пишат социалистите.

„Докато не се запозная в детайли с всички обстоятелства – как така мъжът ѝ е станал охранител, не мога да взема отношение”, заяви самият Симеонов.