Полицейска операция се провежда в Плевенско във връзка с трафика на боклук от Италия за България, потвърдиха от МВР за bTV.

Разследването се води под прякото ръководство на гл. секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Разследващите са назначили експертиза, която трябва да докаже дали депото е законно, както и откъде е съхраняваният на нея боклук.

Тоновете боклук се намират само на няколко километра от центъра на Плевен.
За възможната екологична бомба сигнализираха наши зрители още през октомври.

След наше запитване в официален отговор от РИОСВ-Плевен обясниха, че там се съхраняват балирани отпадъци от пластмаса, дървесина и метал. Предвиждало се те бъдат рециклирани и вложени в материали. 

В ранния следобед днес полиция щурмува депото. Вътрешният министър заяви за bTV, че резултатите от експертизата се очакват след месец.

През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна.

Снимка: bTV

Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро.

Седмица по-късно последваха и арестите на стотици от калабрийската мафия Ндрангета, включително и политици, адвокати, счетоводители и служители на държавната администрация. Сред арестуваните беше и една българка.