Все още не е ясно къде точно е трябвало да бъде доставен в България товарът от 800 тона незаконен боклук от Италия. Влаковата композиция беше задържана вчера.

Товарът от точно 582 бали боклук е трябвало да мине през Словения и Хърватия, за да стигне у нас. Засега карабинерите от Центъра за Екологични операции не съобщават коя е трябвало да бъде последната спирка на влаковата композиция.

„Най-вероятно се случва незаконен внос на отпадъци или за депониране или за изгаряне, което не е за оползотворяване с енергия, каза Меглена Антонова.

Водещата версия по разследването на италианските карабинери е заобикаляне на правилата и незаконно изхвърляне на отпадъците в България. А товарът във вагоните се оказва предимно от материали като пластмаса, каучук, парчета плат, гума, които не подлежат на допълнително рециклиране. У нас също има подобни случаи - боклукът да е различен от този, който пише в документацията за него.

„Въпросът кой контролира какво се внася спрямо документа е много сериозен. Проверката на товарите – къде отива, какво се случва - няма такава информация. Ние задаваме въпроси. Засега отговорите са доста уклончиви”, Ивайло Хлебаров.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че за боклук от Италия нито е постъпвало заявление за съгласие, нито ведомството е давало разрешение за транспортиране на такъв до България.