Подвижни избирателни секции за карантинирани ще има и на тези избори. Централната избирателна комисия одобри здравния протокол, по който ще протича избирателния процес на 14 ноември.

Подвижни секции с минимум по трима членове ще има в цялата страна, стига да са подадени поне седем заявления в района.

Проблемът според експертите е, че за подобни секции желаещи трудно се намират.
Ще може да се гласува на различен от постоянния адрес, ако сте карантиниран там, казват още от ЦИК.

Снимка: btvnovinite.bg

За да гласуваме, ще трябва да спазваме определени правила:

  • Носенето на маска е задължително.
  • Трябва да се спазва дистанция от 1,5 м, а също да се дезинфекцират ръцете, повърхностите и химикалките.
  • Ще се мери температура на входа, ще се проветрява и личните карти ще се показват от разстояние безконтактно.

И нещо важно - за да бъде идентифициран, избирателят сваля защитната маска за кратко време, след което си я слага отново.

Според общинските избирателни комисии здравният протокол за вота е същияt, както на предишните избори. Разликата е, че болните и съответно карантинираните са много повече. Което ще затрудни създаването на достатъчен брой подвижни секции.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, дори при тричленни СИК за хората под карантина, много трудно се намират желаещи да участват в тях. Трудно се обикалят повече от 30 адреса за един изборен ден. Обходът в Панчарево например е 200 километра“, коментира Полина Витанова, секретар на ОИК В 23-ти МИР.

За да се гласува с подвижна кутия, е необходимо да се подаде заявление, а секция се формира при поне седем подадени заявления.

Снимка: btvnovinite.bg

„Карантинираните ще могат да гласуват на адреса на който са поставени под карантина, дори той да се различава от техния постоянен или настоящ адрес“, каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

Членовете на комисиите няма да имат зелен сертификат, защото при назначаването им подобно условие не е имало. Няма да има изискване за зелен сертификат и за избирателите.

Срещу решението на ЦИК да се броят разписките от машините този понеделник са постъпили три жалби. Засега обаче то е в сила.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!