„Подпорната стена“ на Алепу и по документи може да се окаже бъдещ курортен комплекс. Това показа проверка на bTV. 

След проверката на РДНСК вчера стана ясно, че постройката край брега е изградена, за да укрепи земните пластове. Още през 2017 г. обаче, е било предвидено и изграждане на курортен комплекс. 

Снимка: Ладислав Цветков

Това става ясно от документи на регионалната екоинспекция, както и от разрешението за строеж, с което bTV разполага. В Имотния регистър вече са отбелязани 25 жилища-апартаменти.

При оглед на място вчера – Държавният строителен контрол беше категоричен, че 4-етажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение. И направи следното уточнение.

Снимка: Ладислав Цветков

„Вторият етап се простира и от местоположение. Намира се в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност, в най-ниската си част е едноетажен, ще стига до оградата“, уточни Милен Ненчев, началник, РДНСК-Бургас.

Наша проверка в кадастъра показва, че имот от над 7 хил. квадратни метра е предназначен за курортен хотел, почивен дом.

Снимка: btvnovinite.bg

Това се потвърждава и от решение на РИОСВ-Бургас по оценка на съвместимостта, в края на 2017 г. за същия имот. Там е записано „Изграждане на курортен комплекс…, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище“. А разрешението за строеж от 2018 г. позволява изграждане на курортен комплекс, след укрепване на свлачище. 

В Имотния регистър вече са отбелязани, като учредено право на строеж – 25 недвижими имота с предназначение – жилище-апартамент. Площта им варира от 35 до близо 170 кв. м.

Регионалният министър Петя Аврамова вчера обяви, че всичко е законно. Днес от bTV я попитахме: „Как си обяснява документите и кадрите от мястото?“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз се позовах на информацията, която беше публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас. Ако се окаже, че РДНСК не си е свършило работата добре и е изнесло в публичното пространство данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност“, отговори Аврамова. 

На въпрос дали конструкцията ѝ прилича на брегоукрепително съоръжение, тя посочи: „Всяко едно съоръжение може да бъде в различен начин направено, това е стоманобетонова конструкция. Не мога да коментирам проекта за брегоукрепване“.

А командированият от София шеф на ДНСК арх. Иван Несторов обяви, че на обекта не е трябвало да се извършват никакви строителни дейности от миналата година.

„Има издадена заповедта 2019 г., от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта тоест тази заповед не е отменена и това означава, че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, допълни той. 

А недоволството срещу строежа започна още миналата година. „Преди няколко години това свлачище беше умишлено активирано – чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Най-простият белег дали това е сграда и дали ще бъде използвана като сграда – е наличието на стълбища и асансьори“, коментира Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Снимка: Ладислав Цветков


По думите му в момента се нарушава Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Върховната административна прокуратура се е сезирала заради скандалния строеж. Обвинението ще очаква доклад от проверката на ДНСК, след което ще преценява какви ще са по нататъшните му действия, каза шефът на ДНСК арх. Несторов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!