„Подпорната стена“ на Алепу и по документи може да се окаже бъдещ курортен комплекс. Това показа проверка на bTV. 

След проверката на РДНСК вчера стана ясно, че постройката край брега е изградена, за да укрепи земните пластове. Още през 2017 г. обаче, е било предвидено и изграждане на курортен комплекс. 

Снимка: Ладислав Цветков

Това става ясно от документи на регионалната екоинспекция, както и от разрешението за строеж, с което bTV разполага. В Имотния регистър вече са отбелязани 25 жилища-апартаменти.

При оглед на място вчера – Държавният строителен контрол беше категоричен, че 4-етажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение. И направи следното уточнение.

Снимка: Ладислав Цветков

„Вторият етап се простира и от местоположение. Намира се в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност, в най-ниската си част е едноетажен, ще стига до оградата“, уточни Милен Ненчев, началник, РДНСК-Бургас.

Наша проверка в кадастъра показва, че имот от над 7 хил. квадратни метра е предназначен за курортен хотел, почивен дом.

Снимка: btvnovinite.bg

Това се потвърждава и от решение на РИОСВ-Бургас по оценка на съвместимостта, в края на 2017 г. за същия имот. Там е записано „Изграждане на курортен комплекс…, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище“. А разрешението за строеж от 2018 г. позволява изграждане на курортен комплекс, след укрепване на свлачище. 

В Имотния регистър вече са отбелязани, като учредено право на строеж – 25 недвижими имота с предназначение – жилище-апартамент. Площта им варира от 35 до близо 170 кв. м.

Регионалният министър Петя Аврамова вчера обяви, че всичко е законно. Днес от bTV я попитахме: „Как си обяснява документите и кадрите от мястото?“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз се позовах на информацията, която беше публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас. Ако се окаже, че РДНСК не си е свършило работата добре и е изнесло в публичното пространство данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност“, отговори Аврамова. 

На въпрос дали конструкцията ѝ прилича на брегоукрепително съоръжение, тя посочи: „Всяко едно съоръжение може да бъде в различен начин направено, това е стоманобетонова конструкция. Не мога да коментирам проекта за брегоукрепване“.

А командированият от София шеф на ДНСК арх. Иван Несторов обяви, че на обекта не е трябвало да се извършват никакви строителни дейности от миналата година.

„Има издадена заповедта 2019 г., от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта тоест тази заповед не е отменена и това означава, че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, допълни той. 

А недоволството срещу строежа започна още миналата година. „Преди няколко години това свлачище беше умишлено активирано – чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Най-простият белег дали това е сграда и дали ще бъде използвана като сграда – е наличието на стълбища и асансьори“, коментира Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Снимка: Ладислав Цветков


По думите му в момента се нарушава Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Върховната административна прокуратура се е сезирала заради скандалния строеж. Обвинението ще очаква доклад от проверката на ДНСК, след което ще преценява какви ще са по нататъшните му действия, каза шефът на ДНСК арх. Несторов.