Няма нарушения, а само брегоукрепване! Това показа спешната проверка на институциите край защитената местност „Блатото Алепу“ до Созопол. Инспекцията беше извършена след вълната от недоволство на природозащитници в социалните мрежи.

Строителният контрол не откри нарушение в строежа на ваканционно селище. Той е установил, че не се строи 4-етажен хотел, а е вдигнато брегоукрепително съоръжение.

Строежът вече се издига на повече от 10 метра над брега. Цялата тази конструкция е, за да подпира свлачището, както и за да не пропадне вече изграденото ваканционно селище, заедно с пречиствателната станция към него.

Снимка: btvnovinite.bg

Това констатираха проверяващите и заключиха, че укрепването на брега с хотел е законно. По проект, на площ от 20 декара предстои да бъдат изградени два нови ваканционни комплекса.  

Макар и да изглеждат като стаи, четирите етажа не са част от сграда, а брегоукрепителна стена, обясниха днес проверяващите. „Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция, с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея“, обясни Милен Ненчев, началник на РДНСК- Бургас.

Всичко е законно, потвърди и регионалният министър Петя Аврамова. „Това е стоманенобетонова конструкция, която ще остане под земя, а ще бъде изградено на изток от него самото вилно селище. Не са констатирани незаконни строителни дейности“, посочи тя.

Резултатът от проверката предизвика недоволство сред природозащитници.

Хронологията на стоежа

През 2005 г. Община Созопол се включва в дружество „Алепу вилидж“, като апортира в капитала му 29 декара „изоставени ниви“ на брега на морето.

Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. След три години общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия.

Строежът започна миналата зима. След обществено недоволство, премиерът разпореди проверка. Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха, но за кратко. 

Снимка: btvnovinite.bg

Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа: първо се укрепва брега, после ще се изгражда комплекса.

Строителството на ваканционния комплекс ще продължи напред към плажа, стъпаловидно, като в най-ниската си част ще бъде на един етаж, обясниха още проверяващите. Това ще стане след като обектът отзад бъде приет от геозащита, която контролира брегоукрепителното съоръжение.