Строителните дейности близо до блатото Алепу продължават до средата на април. Оказва се, че свлачището, което строителят укрепва, се е разширило. Боровата гора край Арапя остава оградена с мрежи, след като изграждането на вилно селище беше временно спряно.

Снимка: btvnovinite.bg

На прага на сезона bTV провери какво се случва със скандалните строежи на морето.  

Снимка: btvnovinite.bg

Строителната площадка над Шофьорския плаж край Созопол расте. Според фирмата изпълнител на строежа расте и свлачището. 

„Това е подпочвена вода, която непрекъснато подмива този скат и не знам как да ви го кажа, толкова е опасно! Трябва да се подпре. Или ще работим, или ще го оставим да падне”, каза Йордан Гергов – ръководител на обекта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Конструкцията, с която ще бъде подпряно свлачището, е стигнала нивото на пътя.

„Ще има бордюри, ще има ограда, няма да се вижда изобщо първият етап на строителството”, каза Гергов, който увери, че плажът ще може да се ползва.

От екоинспекцията в Бургас обясниха, че след становища на община Созопол строителната дирекция и Геозащита – Варна, са разрешили укрепването на свлачището да продължи до 15 април. След това строежът трябва да спре, защото ще пречи на гнезденето на защитен вид птица.    
 
Край къмпинг „Арапя” цялата гора, в която е предвидено да се строи вилно селище, е заградена с плътна телена ограда и мрежа.

Снимка: btvnovinite.bg

Изграждането на 23 вили е „замразено”, тъй като нарушенията не са отстранени, обясняват от Община Царево. Инвеститорът потвърди, че на този етап само е обезопасил строежа.

„Преди 3 години имаше ново лесоустройство на Царево. Това са били гори и те трябваше да се преобразуват от земеделски земи в гори”, каза Дико Патронов, лесовъд.

„Тази гора лятото е пълна с палатки, с туристи, които един лев не плащат. Боклуци, палят огньове, затова е най-хубаво да остане заградена”, смята Кинчо Ванчев, собственик на вила.

Снимка: btvnovinite.bg

Край къмпинг „Градина” основите на строежа са заровени. Плановете на инвеститора остават неясни. 

Забраната за строителство в тези райони влиза в сила от началото на юни и как ще продължат обектите ще стане ясно на есен.