Строителният контрол се изстреля на спешна проверка след сигнал в социалните мрежи за строежа на ваканционен комплекс край защитена местност „Блатото Алепу“ до Созопол. Проектът започна като укрепване на свлачище, но вторият етап включва 4-етажен хотел.

Снимка: btvnovinite.bg

Неколкократно спирано и пак възобновявано, строителството над популярния до неотдавна Шофьорски плаж напредва и вече се извисява на 10 м. над брега. Заради пандемията строителните дейности по Черноморието бяха удължени до 15 юни.

На площ от 20 дка е предвидено изграждането на два курортни комплекса, които ще се свържат с вече построения. Идеята да се укрепи брега с хотел е да се „избие“ инвестицията от над 1 милион лева, за да не се свлече в морето първото ваканционно селище, заедно с пречиствателната станция към него.

Снимка: btvnovinite.bg

Строежът започна през зимата на 2019 г. След обществено недоволство от бетона на плажа и проверка, разпоредена от премиера Бойко Борисов, машините спряха. Причината – установено бе, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционен комплекс.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Благодарение на вашия видеоматериал на медиите се вижда с просто око, че е изградена част от конструкцията на една от сградите, което е недопустимо!“, каза тогава началникът на ДНСК Иван Несторов.             

Месеци по-късно строежът започна отново. Последва нова проверка, която не установи нарушение. Тогава стана ясно, че вече се строи законно на два етапа: първо се укрепва брегът, после ще се изгражда комплексът.

Снимка: btvnovinite.bg
„Едно брегоукрепително съоръжение невинаги е задължително да изглежда като една вертикална стоманено бетонна стена“, коментира началникът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев.

Строежът беше спрян, но от птицата пчелояд, която гнезди в района. В началото на тази година укрепването на свлачището е приключило.    

Снимка: btvnovinite.bg
Разследване на bTV показа, че през 2005 година Oбщина Созопол се включва в дружество „Алепу вилидж“, като апортира в капитала му 29 дка „изоставени ниви“.

Земите са оценени на по 42 лева кв.м. След три години Общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв. А нивите стават урбанизирана територия.

Снимка: btvnovinite.bg
„Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда в строеж и само по себе си това представлява укрепително съоръжение. Така е отразено в проекта - единствено и само стоманено-бетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а по-скоро така е формирано като носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея“, коментира Ненчев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му част от помещенията, които са формирани, биха могли да се ползват като обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята.