Няма установени нарушения на плажа "Алепу", там не  се извършва строителна и монтажна дейност, а само брегоукрепване. Това обяви началникът на Регионалната дирекция по национален строителен контрол - район "Югоизточен" Милен Ненчев. Днес той на място инспектира района.

Проверката бе предизвикана след сигнал от граждани, че през почивните дни там е възобновено строителството на вилния комплекс и на брега се излива бетон.

Днес на обекта нямаше работници. Оказа се обаче, че не проверката, а птицата пчелояд е спряла машините. От фирмата обясниха, че са се съобразили с указание на екоинспекцията от 2017 г., според което строителството в района да спира от 1 март заради гнездовия период на птиците.

И институциите, и инвеститорът заявиха, че свлачището е опасно и укрепването му трябва да продължи.

През 2015 г. екологът и биолог д-р Петър Янков се включва в протест, провокиран от затварянето на стария път между Созопол и Приморско. Причината – опасява се, че едно от последните диви места по Черноморието ще бъде застроено. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Беше зададен конкретен въпрос на кмета Рейзи: „Ще се строи ли тук?“ И той беше абсолютно категоричен: „Няма да се строи!“… Не се чувстваме излъгани, но се чувстваме омерзени от това, че буквално в очите на хората представител на държавата постъпва по този начин“, посочва д-р Янков.

Разследване на bTV тогава показа, че през 2005 г. община Созопол се включва в дружество „Алепу вилидж“, като апортира в капитала на фирмата 29 декара „изоставени ниви“ на брега на морето.

Земите са оценени на 1 200 000 лева, или по 42 лева квадратния метър.

Снимка: btvnovinite.bg

Три години по-късно кметът на община Созопол Панайот Рейзи предлага общината да продаде участието си в дружеството на останалите акционери. Земята е оценена на малко над 2 милиона лева, което прави по 75 лева на квадратен метър.

Сменено е предназначението от ниви на урбанизирана територия. Продаден е и 7 декара общински път. 

Снимка: btvnovinite.bg

През януари проверка на строителния контрол установи, че едновременно с укрепване на свлачището е започнало и строителство на курортно селище.

Йордан Гергов – ръководител на обекта, обясни че свлачището не може да се укрепи, ако няма здрава строителна конструкция.

Снимка: bTV

Според д-р Янков това не е свлачище и точно на това място са местообитанията на обикновения пчелояд и на речния дъждосвирец.

След сигнала, че се строи през почивните дни, работниците бяха пуснати в почивка. Рано сутринта и последният камион напусна обекта.