Възможно е да има подпорна стена, но със сигурност има и хотел, категоричен беше вицепремиерът Томислав Дончев  по казуса със строежа в защитената местност „Алепу“. По думите му това е видимо с просто око. 

„Премиерът разпореди на ДНСК да се запознаят със ситуацията лично и на място. Сигурен съм, че брегът има нужда от укрепване, но как се комбинира подпорна стена и хотелско съоръжение, за мен е сложен въпрос“, отбеляза Томислав Дончев. Той посочи, че не знае каква е категорията на обекта, а обектите от различна категория се контролират от различни служби. 

„В случая говорим за разрешително за строеж – дали имаме отделни разрешителни за подпорна стена и хотел или по някакъв начин е интегрирано в един обект. Екологичното законодателство е отделна тема“, каза Дончев. По думите му резултатите от проверката се очаква след дни.

Цената на парното няма да стане по-висока, но тя не се определя само от цената на газа, коментира още Томислав Дончев за вероятното поскъпване на топлоенергията. 

„Премиерът беше длъжен да реагира. В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръководство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново“, обясни Томислав Дончев.

За намаляването на ДДС за ресторантьори и хотелиери той коментира, че това не е мярка, която е предложена от правителството, а предложението е било от бранша. 

„Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не за да намалят цените на храните и напитките в заведенията си“, посочи вицепремиерът. 

Ако намаляваме приходите в държавата, как тогава ще се харчи повече за антикризисни мерки, попита той. 

„Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места", категоричен беше Дончев. 

"От ЕК ще получим близо 13 млрд. евро. Малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Най-голямото перо от тези средства е 6 млрд. и е за възстановяване на икономиката“, припомни Томислав Дончев.

По думите му вече се подготвят документи и стратегии за тези пари, за да могат те да стигнат максимално бързо до нуждаещите се. 

„Тези пари не са само за подпомагане. Това е уникален шанс от режим на възстановяване да минем в режим на развитие. Тук особено важна е скоростта", разкри вицепремиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!