Премиерът поиска смяна в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране заради скандала с цената на парното. 

От регулатора обаче защитиха разчетите си и заявиха, че през следващата зима всъщност ще плащаме по-евтино парно, въпреки че от юли се предвижда увеличение спрямо сегашните цени. 

След острата критика на премиера, председателят на КЕВР посочи, че е неточно годишните цени да се сравняват със сега действащите. 

Снимка: btvnovinite.bg

И успокои, че през следващия отоплителен сезон потребителите в София и Пловдив ще плащат с 15 на сто по-евтино парно. Във Враца и Велико Търново с 13% по-малко, в Бургас със 7,5 на сто и почти толкова и в Разград. 

За промените на цената от юли, регулаторът обясни, че те са на база прогнозна цена на газа и при неточност ще се правят корекции.

Снимка: btvnovinite.bg

Премиерът обаче остро разкритикува работата на комисията. 

„Ще обсъдя с колегите и смяна на КЕВР, и без това им е изтекъл мандатът, защото не може такива глупости да правят. Говорят към бъдеще време, ако станело еди какво си. Ние към днешна дата имаме с 42% и повече намаление на цената на газа и то със стара дата, а те излизат и казват ще вдигнем с 20% цената на топлофикация“, заяви премиерът Борисов.

Председателят на комисията призна, че мандатът му е изтекъл още на 2 април, но не намери проблем в начина по който тя работи.

Снимка: btvnovinite.bg

Според експерти обаче кадровата смяна няма да реши проблемите, защото ако цената на топлото се определя веднъж годишно, а цената на газа варира в определени периоди ще има ощетени.

Промяна в годишните цени на парното ще се прави при промяна в цената на газа с 15%.