Подмяната на старите печки в София буксува. Досега 5500 са желаещите, но те ще трябва да изчакат безплатните уреди до следващия отоплителен сезон.

55 000 са домакинствата в София, които се отопляват на въглища или дърва. А битовото отопление е основен източник на замърсяване на въздуха.

Кампанията на Столичната община за подмяна на старите печки започна през 2019 г. и цели да обхване 20 000 домакинства. Финансирането е 57 млн. лв. по две европейски програми. 

Прогнозите са, че ако проектът се реализира напълно, това ще намали вредните емисии до 78%  и качеството на въздуха съществено ще се подобри.

Във въздуха на София годишно се произвеждат над 900 тона фини прахови частици. По-голямата част са от старите печки на дърва и въглища. Това е източникът на 80% от замърсяването на града.

Ето защо в Националната програма за подобряване качеството на въздуха подмяната на старите печки е заложена като задължителна.

Желаещите да подменят печката си са едва 25% от целевото група от 20 000 домакинства. Повече от половината искат да се отопляват на пелети, ¼ са  поискали климатик.

500 домакинства предпочитат отопление на газ, а най-малко са  пожелали да се свържат към топлофикация.
След отпадането на мерките заради коронавируса експерти на общината ще посетят домовете на хората, за да се прецени кой вид от новите уреди е най-подходящ.

Тази есен започна монтажът на първите 140 уреда, които струват 246 000 лева. Смяната ще продължи до пролетта.

Кампанията за нови, безплатни и екологични уреди – на  пелети, на газ или ток ще продължи и през 2021 г

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!