Подменят старите печки с по-екологични срещу мръсния въздух в столицата. По-голямата част от инвестицията, от малко над 44 млн. лв., идва от Европа. С тези пари ще се подменят 15 хил. стари печки до 2023 г.

В момента данните сочат, че около 55 хил. домакинства се отопляват на твърдо гориво всяка зима. А 35% от замърсяването с фини прахови частици се дължи именно на битовото отопление.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от двуетажната къща на Жанета се отоплява с печка на дърва.  Така е и с повечето домакинства в столичния квартал „Княжево“. Жената споделя, че през зимата се усеща колко е мръсен въздуха в района. Кандидатства за подмяна на старата си печка с по-екологична. Оборудването и монтажът са безвъзмездни, но потребителите трябва да са собственици на дома. Предимство носи и ако имотът е саниран.

С колко точно ще намалеят фините прахови частици, обаче, не е ясно. А реалната подмяна ще започне най-рано след година. Еколозите обръщат внимание, че освен битовото отопление, сериозно влияние върху качеството на  въздуха има и автомобилният трафик в града.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Данните на платформата air.bg за измерване качеството на въздуха, показват, че азотният диоксид, отделян от автомобилите  в месеците на изолация е значително по-нисък. За подмяна на печките домакинствата могат да кандидатсват до 20 август.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!