С военен ритуал Петрич отбелязва 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.

Събитието преминава под патронажа на президента Румен Радев.

Държавният глава прие строя на тържествената заря-проверка в Национален парк-музей „Самуилова крепост“.

Между склоновете на Беласица и Огражден планина, близо до с. Ключ се намира Самуиловата крепост – ключово отбранително съоръжение отпреди 10 века и място за преклонение днес.

Историята за пленената и ослепена 14-хилядна българска войска от византийския император Василий Втори, довела до смъртта на цар Самуил, се помни от българите.

 

Едно от най-атрактивните места за туристите на Самуиловата крепост са реконструираните войнишки землянки. Именно в такива са живели войниците на Самуил.

„Това, което  е останало от Самуилово време, са зидовете от укрепителната система, част от наблюдателната кула и това е по-скоро място за усещане на силата на българската войска и българския цар тогава“, разказва Катя Стоянова, директор на „Културно наследство и туризъм“ в Общината Петрич.

Крепостта, разположена на 5 км южно от с. Ключ е място не само на една голяма трагедия, но и свидетелство за жестокост, непозната дотогава в историята.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е един от най-тежките и драматични периоди в нашата история. Много хора идват тук, много хора се прекланят. Мемориалният комплекс е така направен, че всеки от нас замълчава, когато види образа на цар Самуил“, допълва Катя Стоянова.

Трагичните събития от злощастното лято на 1014 г. и смъртта на цар Самуил само няколко месеца по-късно – на 6 октомври, оставят дълбоки следи не само в паметта на населението от този район, но и на всички българи.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK