Деца вземат пример от млади лекари и медицински сестри. За работата на терен и първите стъпки в професията, учениците научиха в деня на отворените врати във Военномедицинска академия.

С тренировка в симулационния център на ВМА се подготвят курсанти, лекари и медицински сестри за работата в полеви условия.

„Армията има дефицити особено от медицински сестри напоследък и има нужда от попълване. Не само от сестри, а и от лекари. Така, че е важно ние като младо поколение да останем в нашата държава и да работим за нея“, заяви военният лекар Антония Гамишева.

„В рискови ситуации и при войни е изключително важно да има такава помощ. Без тях няма как да се излекуват пациентите на терен“, каза ученичката от 105-то училище Диана Първанова.

Бързи реакции и взимане на решения под напрежение – такава е била работата на военна медицинска сестра Гергана Боева на първата ѝмисия в Мали.

„Нашата мисия там беше да лекуваме личния състав на базата и на мисията. Най-много ми липсваше семейството. С екипа си станахме много близки. Тъй като ние живеем там, работим там, през цялото време сме заедно, но за да е добър един екип трябва да има разговори – това е разковничето“, обясни военната медицинска сестра Гергана Боева.

„Тръгвайки по нашия път, човек трябва да бъде амбициозен. Всичко друго се изгражда по време на самото обучение – дисциплината, волята“, добави д-р Гамишева.