Във Военномедицинска академия (ВМА) се проведе курс „Първа помощ”, в който участваха представители на най-голямата мотоорганизация в България Sofia Riders.

Съвместната инициатива стартира през 2017 г., но беше прекъсната поради усложнената обстановка от COVID пандемията. Три години по-късно се подновява и разширява, като освен лекционната част, се проведоха и демонстрации във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

Доц. Емил Кържин от реанимацията на ВМА и доц. Недялко Григоров със своя екип от спешното звено на болницата демонстрираха нагледно на любителите на високите скорости какви са основните стъпки за оказване на първа помощ.

По думите им, ключовите моменти при инцидент на пътя са осигуряване на безопасност, оценка на състоянието на пострадалия и оказване на помощ.

Представителите на Sofia Riders признават, че много често стават свидетели пътно-траспортни произшествия.

Според изнесените данни по време на курса, 57% от жертвите загиват в първите няколко минути на катастрофата, 22% - по време на транспортирането до болнично заведение или в същия ден, а 21% загиват в следващите 30 дни от катастрофата.

Запомнете едно – разумната скорост спасява животи, категорични са медиците.