По-тежки наказания за нарушителите на пътя са обнародвани в Държавен вестник. От 28 март КАТ ще отнема на неизрядните шофьори повече контролни точки. Вижте за кои нарушения се въвеждат промнените. 

Първата промяна се отнася за шофьорите, употребили алкохол. На нарушителите с между 0,5 и 0,8 промила вече ще им бъдат отнемани 8 точки от талона, а за между 0,8 и 1,2 промила, освен глоба ще им бъдат отнемани 12 контролни точки.

Останалите промени:

  • При повторно нарушение след употреба на алкохол ще се отнемат 20 точки, а не 15, както  досега;
  • При отказ от проверка за употреба на алкохол и/или наркотици на водача ще се отнемат 15 точки, вместо 12;
  • За неправилно изпреварване с непосредствена опасност за движението ще бъдат отнемани 13, вместо 10 точки;
  • С 18 точки ще се разделя шофьорът, ако кара с над 50 км/час от разрешените;
  • За движение в насрещното, вместо 10 ще се отнемат 15 контролни точки.

Въвежда се и ново нарушение – за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала, като за това ще се отнемат 10 точки. А за използването на мобилен телефон без handsfree ще бъдат отнемани 8 точки, а не 6, както беше досега.

Как се приемат новите промени?

Свидетел на множество инциденти на пътя, Миладин обяснява, че контролът на пътя няма да се подобри с гласуваните промени.

„Не мисля, че ще доведе до нищо ново. Тези контролни точки и сега ги има, въпросът е, че нищо не се спазва“, казва таксиметровият шофьор Миладин Миладинов.

„Промяната в закона няма да доведе до промяна в поведението на нарушителите. Без камери, без следене, без проверки няма да придобият навици нарушителите“, смята Милена Иванова.

От обединението на шофьорите обаче смятат, че безопасността по пътищата няма да се подобри, а ще с е повишат корупционните практики.

„Обнародваните промени са чисто милиционерски тормоз над шофьорите. Няма връзка с безопасността за движение по пътищата. Самите промени противоречат с реалността на пътя и единственото, което ще направят е повече санкционирани, повече хора, които ще карат без книжка, но няма да се намали аварийността“, казва председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков.

Ако няма санкциите, не се спазват и правилата. Би трябвало ефектът да е положителен. Това е една наредба, с която се догонват, синхронизират се размерът на глобите с отнемането на контролни точки“, казва Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Промените влизат в сила от 28 март.