Неправилното изпреварване е най-честото нарушение, което си позволяват шофьорите у нас.

Изводът е на експерти от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", които предоставиха на bTV шокиращи кадри на опасни ситуации.

Затова вече има предложение - колкото повече нарушения има един шофьор, толкова по-високи глоби да плаща, като се взема предвид и социалния му статус.

Как да опазим себе си и другите през лятото - най-смъртоносният период от годината по българските пътища? Следват уроци от бившия автомобилен състезател Румен Дунев.

По думите му най-опасни са неправилните изпреварвания. В 90% от случаите челните удари завършват с тежки травми и смърт. 

Изпреварването е най-сложната маневра и рискова. Има и основни правила. Не се предприема изпреварване на колона от автомобили и ако превозното средства има технически проблем.

В ефира на bTV пътният експерт Росен Рапчев също коментира рисковите ситуации. Трябва толерантност на пътя от всички, категорични са автоекспретите.

Те настояват за спешни промени, адекватна намеса на държавата, допълнителни часове за шофьорите и пропорционалност в наказанията.