Доходите на президента Росен Плевнелиев и имуществото са с изцяло доказан произход. Това съобщиха от прессекретарита на държавния глава, след като редица сайтове пуснаха информация, че Плевнелиев притежава огромни суми в офшорни сметки в Кипър.

В текста се казваше, че международно разследване на независими журналисти е разкрило схемите на президента, чрез които „източил общия бизнес с Linder, компанията инвеститор в Бизнес Парк София. През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев "Линдер-Ирис Имобилен" е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру”.

Не отговарят на истината твърденията за нарушаване на закона и „източване на фирма „Линднер“ с 1 млн. долара“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Оттам информират, че доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност.

В работата си като бизнесмен той не се е обогатявал от обществени поръчки, не е „усвоявал“ държавни пари и не е приватизирал държавни дружества на безценица, се казва още в изявлението.

Според прессекретариата на Плевнелиев подобни твърдения имат за цел да отклонят общественото внимание от безпринципните назначения в политиката и от справедливите протести на българските граждани срещу тях.