Ваучер за почивка и безплатен чадър на плажа за туристите. И 100% отстъпка от наема на плажа - за концесионерите. Това е част от антикризисния план на коалиционните партньори.

Безплатните ваучери за туризъм тепърва ще се уточняват.

Проблем обаче се оказа антикризисната мярка с безплатните чадъри и шезлонги. Ако от тях не постъпват приходи - другият източник на пари за концесионерите е наемът от плажните заведения.

Не се знае обаче каква част от тях ще отворят изобщо този сезон. Наемателят на плажен бар в Крайморие се подготвя да отвори в най-скоро време.

Шабан, съдържател на плажен бар, уточнява, че наемът няма да се вдига. Концесионерът вече е платил концесионната такса в държавната хазна.

Но днес официално от Министерски съвет обявиха, че всички чадъри и шезлонги ще бъдат безплатни, а държавата ще компенсира, като може да намали до 100% концесионната такса.

Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие, обаче псочва, че наемът не е най-големият разход, а обезопасяването, за да могат хората да се върнат живи и здрави по домовете си. „Разходите са такива, че аз абсолютно безплатни чадъри и шезлонги на този плаж няма как да дам", казва той.

Наемите от плажните заведеният не могат да стигнат за заплати на спасители, медицинско обслужване и обезпаразитяване на плажа.

"Трябва да има хора, които ще обслужват тези чадъри, ще ги затварят, отварят, почистват. Как целият този механизъм ще съществува, от къде ние ще покрием разходите за заплати, че някой щял да намали половината наем, а това питат ли ни дали е достатъчно, стига ли?", отбелязва и Кристиян Киров, наемател на плажа в Обзор.

В Обзор 9 от 10 заведения на плажа са се отказали да работят тази година. Наемателят на плажа в Обзор също обмисля вариант да се откаже да работи това лято, макар да внесъл и наема и банковите гаранции.

  • Липсващата държавна подкрепа безпрецедентно обедини музикантите у нас
  • Мерките в червените зони: Спират плановия прием в болниците
  • Брънзалов: Да не противопоставяме ваксинационните пунктове на личните лекари
  • „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията
  • Над 25 000 души са се регистрирали за ваксинация в новия електронен портал
  • Записването за ваксини: Редица сигнали за проблеми с новия електронен портал
  • Маските стават задължителни и на открито във Враца
  • Тук можете да се запишете онлайн за COVID ваксина
  • Електронни „зелени коридори“ от 11 март у нас
  • Борисов: Ние сякаш сме свършили с пандемията, не знам кой внушава това на хората