На 29 май Софийската районна прокуратура се е самосезирала след разпространена информация в медиите за принуждаване и заплахи и използването на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, от Петър Петров, известен като Петьо Еврото.

Престъпленията по Наказателния кодекс са извършвани от 2018 г. до 29 май 2023 г.

По досъдебното производство Петьо Петров е привлечен към наказателна отговорност, но постановлението за привличане към момента не му е предявено, тъй като въпреки проведените оперативно-издирвателни мероприятия, местонахождението му не е установено. Обвиняемият е обявен за общодържавно издирване, посочват от пресцентъра на прокуратурата.

До момента в хода на разследването са извършени множество действия – разпитани са свидетели и са извършени претърсвания и изземвания на различни адреси на територията на София. Предстои назначаване и изготвяне на множество експертизи, както и разпити на още свидетели.

В случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени дали са налице основания за привличане към наказателна отговорност на други лица.

Разследването по случая продължава.

Бившият следовател се издирва след спецакцията на полицията и прокуратурата в ресторант в столичния квартал "Драгалевци" в нощта срещу вторник.

След претърсванията вътрешният министър Иван Демерджиев коментира случая.

"Ние не сме активна страна в тези войни, които се водят. Отново призовавам - МВР да не бъде замесвано нито във войните между различни институции и техни представители, нито пък вътре в отделните институции. Изпълняваме стриктно постановяления, в случая актове на прокуратурата, налагат това", посочи министърът.

Той коментира и разследването след разстрела на Красимир Каменов – Къро, съпругата му и още двама души в Южна Африка.

За момента, според Демерджиев, надделява версията, че извършителите на покушението не са българи. Представител на МВР в момента е в Кейптаун и се запознава с разследването.