"Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми".

Това каза българският премиер Кирил Петков, след като се срещна с колегите си от Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

По думите му заради случващото се в Украйна регионът е под заплаха и затова е важна координация и на ниво Балкани. В тази връзка на срещата са обсъдени важни теми, които войната е направила спешни.

„Първата е координация в енергетиката. Знаем, че нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как може да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Също обсъдихме свързаността Коридор №8, който трябва да стои стабилно на картата“, каза българският премиер.

„Ние имаме трансбалкански тръбопровод, който има голям капацитет и може да осигури газ от Румъния, през България до Турция. Сега е време да обърнем посоката и да видим как може да използваме втечнен газ от Турция и този газ да влезе обратно в Румъния“, обясни Петков.

"Всички държави в НАТО говорят за самолети, инвестиции в оборудване, но това оборудване работи заедно със съответната логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да бъде достатъчно силна. Вместо това да говорим за скъпи военни системи, по-добре е да се координираме на местно ниво, за да създадем синергия в отбранителните си способности", каза още Кирил Петков.

„Говорихме и по темата за мигрантите. Румъния в момента е най-силно ударена, с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно, приемайки тези хора. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема", допълни Петков.

"Сигурността на храната също е основна тема. Говорим за наличието на жито, олио - това са важни теми. И затова земеделските ни министри ще трябва да говорят заедно, за да гарантират защитата на земеделски и селскостопанския регион", уточни българският премиер.

Друга тема на срещата е възстановяването на Украйна.

"Надяваме се, че тази фаза скоро ще настъпи и да видим как заедно можем да постъпим за възстановяването на Украйна", допълни Петков.

Последната тема, която е обсъдена, е за изкореняването на прането на пари.

"Да си помагаме в борбата срещу корупцията. Местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях", каза ще той.