"Днешното заседание е навременна възможност да обсъдим нахлуването на Русия в Украйна. Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите", заяви румънският премиер Николае Чука.

"Обсъдихме как да подпомогнем възможностите на НАТО за защита на източния фланг. Приканих нашите съюзници да подпомогнем общите ни действия. Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Трябва ни по-сериозна защита, за да предотвратим бъдещите ѝ действия", заяви Николае Чука.

"Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Решихме да дадем отговор, като засилим нашата устойчивост, което включва противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество помежду ни. Ще имаме съвместен подход при подпомагането на нашите партньори, за да се справим с тази непровокирана атака от страна на Русия", добави Чука.

"Особено внимание трябва да обърнем на Молдова, където има криза не само в областта на убежището. Същевременно искаме да подпомогнем Черна гора, за да напредне по посока присъединяване. Споразумяхме се да продължим действията за увеличаване на сътрудничеството", каза още Николае Чука.