"Изпратихме силно послание за координация между четирите държави. Войната в Украйна създаде нова реалност най-вече по отношение на веригата на доставки, производство на храни, отбраната".

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Още веднъж ние осъдихме военната агресия на Русия срещу Украйна. Подкрепяме териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Важно е да се изправим пред новата стратегическа реалност в Европа и трансатлантическата сигурност", заяви Ковачевски.

"Съюзниците реагираха решително в този военен конфликт и всички държави дадоха своята подкрепа не само на украинския народ, но и за бежанците. РСМ координира своята външна политика с ЕС. Споделяме същите ценности като ЕС и държавите от НАТО", изтъкна той.

Политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност, допълни премиерът на РСМ. По думите му спирането на процеса води до нестабилност в региона, защото създава възможност за зловредни влияния от трети страни.

„Забавянето на процеса на присъединяване на държавите от региона създава дилеми, което може да доведе до намаляване на доверието на гражданите от ЕС“, смята Димитър Ковачевски.