Болни и карантинирани депутати от управляващата мнозинство осигуриха кворума в парламента. Те се регистрираха онлайн, а опозицията влезе в залата впоследствие.

Заседанието обаче отново започна със скандал. Причина за него стана изказването на народния представител от БСП Георги Михайлов, който настоя парламентът да изслуша здравният министър проф. Костадин Ангелов, за да даде той информация за епидемичната обстановка в страната.

Предложението беше отхвърлено, защото е внесено късно, а ГЕРБ разкритикува опонентите си, че саботират работата на парламента.

„Вашата наглост е безмерна, продължавате да саботирате дейността на Народното събрание. Продължавате да се криете из кулоарите и да се явявате тук само тогава, когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение? Не ви ли е неудобно от българските граждани? Партизанлъкът ви е останал дълбоко заложен в гените“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От БСП контрираха, че решението за онлайн регистрация е нелегитимно, както и днешното събиране на кворум.

„Продължавате да нарушавате правилника. 121, минус петимата колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите - отново нямате кворум. Отново искате да погазите българският парламентаризъм. Ние не искаме БСП да чуе министъра, българските граждани искат да разберат какво се случва в здравеопазването“, каза Георги Свиленски от левицата.

От „Воля“ обвиниха БСП, че саботират държавата. ДПС пък тази седмица няма да влизат в залата заради съмнения, че миналия петък кворумът е бил осигуряване от карантинирани депутати.

Към обяд настъпи обрат:

„С огромно прискърбие трябва да ви съобщя, че  броя на присъстващите е 116. Няма как да продължим заседанието“, заяви зам.-председателят на НС Валери Симеонов.

Дори и карантинираните депутати не успяха да спасят кворума, след като БСП поискаха поименна проверка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!