Отново скандал в парламента. С поправка в правилника, отцепниците от БСП вече ще имат статут, почти равен на парламентарна група. 

Това ядоса опозицията, която обвини властта и напусналите в "брак по сметка". 

Първа точка от днешното заседание беше промяна в правилника на парламента. С нея отцепниците от БСП вече ще имат право да четат декларации от парламентарната трибуна.

БСП поискаха точката да отпадне от дневния ред и обявиха, че това е купуване на кворум и депутати. Управляващите контрираха, че просто изпълняват ангажимента си да осигуряват кворум и работата на НС.

Промяната в правилника гласи, че ако независимите депутати съберат 10 подписа, могат да четат декларации, а в дебат да имат толкова време, колкото най-малката парламентарна група. 

БСП реагира остро. "Когато нещо звучи като група и изглежда като група, то е група. Това е подмяна на вота, така се купува кворум“, заяви Филип Попов. 

Снимка: БГНЕС

"Парламентът не е място да си решавате проблемите. Влизате в коалиция с коронавируса - колкото по-зле, толкова по-добре. Вие сте опасни за цялото общество“, посочи в отговор Тома Биков от ГЕРБ. 

Отцепниците благодариха на управляващите за подкрепата. И осъдиха БСП, която бойкотира заседанията.

"Ролята на опозицията не е да отсъства, а да дава алтернатива", отбеляза Красимир Янков, един от напусналите БСП. 

Снимка: БГНЕС

Управляващите обявиха, че не крият мотивите си.

"На всяко действие има противодействие. Ние трябва да осигуряване кворума, ако няма кворум, пада кабинетът и ще има избори посред зима. Изтърпете до март", призова Славчо Атанасов. 

А ДПС подкрепиха БСП. "Покупка на депутати е практика на ГЕРБ. И раздаването на пари от джипката. Нека да сменим името на точката - удавник за сламка се хваща", коментира Хамид Хамид. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!