Парламентът не събра кворум и след втория опит за регистрация. В зала бяха 118 народни представители от необходимите 121, а при първия първия опит в 9 ч. в зала се регистрираха 119 депутати. Не се регистрираха нито БСП, нито ДПС.

"Колеги от БСП, моля не надничайте през вратата. Когато имаме кворум - ще ви извикаме. Ако ви е интересно, елате да се регистрирате".

С тези думи председателят на НС Цвета Караянчева се обърна към депутатите от левицата преди втората регистрация.

"Поведението на БСП и ДПС е пир по време на чума. Те трябва да преодолеят това дребнава чувство на пиршество и да се върнат в зала", заявиха от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в изявление от парламента, след като кворумът в Народното събрание пропадна.

Опозицията обаче обяви, че не разбира втвърдения тон, защото позицията й не е нова.

 

"Тази агония трябва да приключи и за нас безотговорно би било участието ни. Съучастници в тази агония няма да бъдем", заяви Кристиян Вигенин. 

 

От БСП допълниха, че според тях парламентът е изчерпан.

Снимка: БГНЕС

Караянчева насрочи следващото редовно пленарно заседание за четвъртък в 9 ч. 

Поведението на БСП и ДПС е пир по време на чума. Те трябва да преодолеят това дребнава чувство на пиршество и да се върнат в зала. Това заявиха от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в изявление от парламента, след като кворумът в Народното събрание пропадна.

Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пленарни заседания, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Лидерът на опозицията е в болница и се надявахме да не се търсят евтини дивиденти, призова още Дариткова.

Тя посочи, че няма обобщени данни колко народни представители са под карантина заради COVID-19. Броят им обаче расте - четирима са от БСП, трима от Патриотите, а от ГЕРБ - двама. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!