Пореден ден с труден кворум и скандали в Народното събрание. В основата се оказа извънредно внесеният бюджет.

Едва от втория път депутатите събраха крехък кворум от 121 присъстващи, като БСП обвиниха управляващите, че са извикали и хора, поставени под карантина. Социалистите се заканиха да привикат РЗИ на проверка.

Не стана ясно има ли болни. Но от ГЕРБ предложиха правила, посочващи, че карантинирани и болни депутати вече ще могат да гласуват дистанционно по електронен път, ако поискат. И докато скандалът по темата течеше се стигна и до внезапна поименна проверка. 

Те видяха нарушение на чл. 79 от Правилника на Народното събрание, според който проектобюджетите се гледат в зала 24 часа след минаването им през парламентарните комисии (т.е. най-рано в късния следобед на днешния ден), а не по-рано, както се случи.

„Ако присъствахте на председателските съвети, щяхте да знаете, че тази тема беше обсъдена и беше взето единодушно решение днес да бъдат гледани тези точки, защото ситуацията е съвсем различна от нормалната“, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Така Бюджет 2021 остана в дневния ред. Стигна се и до внезапна поименна проверка, при което напускащите групово депутати от опозицията бяха преброени като присъстващи. Тази процедурна хватка БСП ще атакува в Конституционния съд и освен това повече народните ѝ представители няма да влизат в зала.

Според социалиста Крум Зарков днес сутринта, когато народните представители, дори тези от ГЕРБ, са идвали на работа най-вероятно не са знаели, че ще им се наложи да разглеждат най-важните закони в страната.

„Закони, които с право се очакват от българските граждани, но не по този начин. Не по метода на джипката, вкарана в парламента. Ние няма да легитимираме този процес. Ние ще изразим всичките си критики и ще направим алтернативните си предложения, но не днес е времето за разглеждане на този бюджет, не и по този начин”, каза той.

В бързината депутатите промениха закона за извънредното положение. С него се удължава срока на изтеклите лични документи и се дава възможност на съдилищата да въвеждат съдебни ваканции до 14 дни.

Скандалът завърши с почивка, след която БСП обявиха, че напускат залата, а ДПС - че няма да влизат другата седмица, когато се очаква второто четене на бюджета. 

На фона на скандалите, в бързината депутатите промениха закона за извънредното положение. С него се задължават партиите да проведат конгресите си въпреки епидемията. Така ДПС трябва да си избере ново ръководство до 24 април 2021, иначе е заплашено от закриване. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!