Главен асистент Петър Илиев от Юридическия факултет е плагиатствал част от трудовете на доцент Наталия Киселова в своя книга. Това реши етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Установени са 92 страници със съвпадения между труда на Илиев и този на доц. Киселова, е показала проверката на Етичната комисия на „Алма Матер“.

„Представянето на книгата в съкратен вариант, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август вътрешноинституционална проверка, което е несъвместимо с академичната честност и почтеност“, се казва в заключението им.

Етична комисия посочва още: „Представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на 9 август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност“.

Дали Петър Илиев ще бъде дисциплинарно уволнен, ще се решава тепърва.  Деканът на факултета Даниел Вълчев каза, че следващата седмица ще свика факултетния съвет на Юридическия факултет.

Снимка: btvnovinite.bg

Илиев коментира за bTV, че в етичната комисия няма юристи и е нарушила правилника на университета и два закона: 

„Тя не е органът, който има право да се произнася със становище по казуса. Твърдя, че моят труд няма нищо общо с труда на Наталия Киселова. Слуховете за моето уволнение са силно преувеличени”. 

Доцент Киселова засега отказва коментар. Адвокатът и преподавател Петър Илиев беше номиниран от „Има такъв народ“ за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер. Още в началото на казуса с книгата, от ИТН излязоха в защита на Илиев. „Искам някой с лицето си, искам някой да застане и да каже, че е плагиатства“, каза в разгара на скандала зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов. 

Снимка: btvnovinite.bg

А лидерът на партията Слави Трифонов излезе с позиция във „Фейсбук“: „Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си“.