Преустановява се приемът на пациенти в Пета МБАЛ - София заради потвърдени случаи на COVID-19 в лечебното заведение. В цялата база отново ще бъде извършена основна дезинфекция.

Вътрешното отделение, пулмологията, спешният кабинет и реанимацията са поставени под карантина след установяване на случаи на пациенти с коронавирус.

Трима пациенти и един лекар са с положителни тестове за корона вируса в болницата, съобщи за bTV директорът на болничното заведение Борил Петров.

Предполага се, че лекарката се е заразила в спешното отделение, през което са преминали двама от пациентите с установен вирус. Заразените пациентите са транспортирани до "Пирогов" и Втора градска болница.

Медицинският персонал на клиники и отделения, които не са под карантина, се поставят под домашна карантина за следващите 14 дни. Те ще се връщат на работа след два отрицателни резултата от проведено изследване за наличие на COVID-19.

След два отрицателни резултата от изследване за коронавирус медиците от карантинираните отделения също ще се поставят под домашна изолация за 14 дни.

Всички пациенти на болницата, настанени в отделения извън карантинираните, ще бъдат изписани след приключване на лечението им. Болните от отделения и клиники, които вече са под карантина, ще бъдат изписвани след приключване на лечението и получаване на отрицателен резултат от изследване за коронавирус.

Отделението за диализа на пациенти с бъбречни заболявания продължава да функционира с наличния персонал при стриктно спазване на изолационните и противоепидемични мерки.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 0 159 1 390
Света 6 844 222 4 735 398 129 3 335 318
Заразени* Нови Починали
България 2 627 0 159
Света 6 844 222 4 735 398 129
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer