В условията на пандемия и строги ограничителни мерки има драстичен спад в обявите за нова работа. Това показват данните на консултантските компании и кариерните сайтове.

19% по-малко нови предложения за работа през миналия месец спрямо ноември, отчита една от водещите компании за подбор на персонал у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

В рамките на година пък обявите за търсене на нови служители са намалели с цели 44 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

С най-голям спад са обявите в секторите строителство, здравеопазване и производство. В отрасли като изкуство, търговия, хотелиерство, ресторантьорство, маркетинг - също има намаление.

На опашката пред бюрото по труда Виолета Качина се надява да намери работа на административна позиция. Разчита пазарът на труда да се раздвижи.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента периодът е след Нова година, след Коледа, след почивни дни е желателно малко по-натам в началото на пролетта, ще се раздвижи със сигурност“, смята Виолета.

Снимка: btvnovinite.bg

Конкуренцията сред кандидатите търсещи работа като Виолета е силна, отчитат компаниите за подбор на персонал. За да се стигне до интервю за работа, експертите съветват да има „адекватно описание на трудовия стаж и самите задължения като процеси, които са извършвали при предишните си работодатели“.

Добро образование, предишен опит и така наречените "меки умения" - възможност за комуникация и за справяне с конфликти, се ценят най-високо от работодателите. Очакванията обаче са, че бизнесът ще преодолява бавно ефектите от коронакризата, а това ще влияе и на пазара на труда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бавно и трудно съживяване, връщане към предкризисните нива евентуално ще има чак в следващата година“, смята икономистът Румен Гълъбинов.

Прогнозите са, че сред най-търсените специалисти ще бъдат хората в ИТ индустрията и аутсорсинг компаниите. „Секторите производство постоянно наблюдават необходимост от квалифицирани кадри, както преди коронакризата, така и според мен, и моите колеги пак ще бъдат сектори, които отново ще търсят квалифициран персонал“, казва експертът.

След празниците с началото на година вече се наблюдава по-високо търсене на хора, отчитат още експертите.

  • Увеличава се заетостта на COVID леглата в болниците
  • Ваксинационният сертификат: Ще стане ли условие за пътуване в ЕС?
  • Сблъсък за ваксините между социалистите и управляващите
  • В Бургас: Денонощна ваксинация до изчерпване на количествата
  • Ангелов за „АстраЗенека“: Правим си сметката без кръчмаря
  • Проверка в Спешната помощ в Благоевград по сигнал за неизплатени COVID възнаграждения
  • 1822 са новите случаи на коронавирус у нас
  • НСИ: По-ниски цени и алтернативни предложения от хотелиери, за да оцелеят в COVID кризата
  • Тенденцията за ръст на заразените с COVID-19 у нас се запазва
  • Ваксините свършиха, затвориха „зелените коридори“ (ОБЗОР)