Българската православна църква почита църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден. В продължение на 40 дни след Своето възкресение Христос многократно се явявал пред учениците си и ги наставлявал. Разяснявал им истината за царството Божие.

Българският патриарх Неофит направи специално обръщение за Възнесение Христово.

Днес, на четиридесетия ден след славното Възкресение на нашия Господ Иисус Христос, Църквата почита и празнува Неговото Възнесение в небесата, откъдето Той бе дошъл, за да приведе и нас там, освобождавайки ни от греха, тлението и смъртта. Ето защо, на този ден ние още веднъж възпяваме дивното Божие домостроителство за нас и нашето изкупление, и спасение. В събитието на Възнесението виждаме пълнотата на Божията любов и венеца на Христовото богочовешко дело - въздигането на някога падналата в греха, а сега вече обожена човешка природа, към Царството на Светлината, отдясно на Отца - там, където, в съгласие с Божия творчески план, е нейното изначално предназначение. Това казва в обръщението си за Възнесение Христово Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия.

"Днес Господ се възнася в небесата, за да отвори за всички нас затворените някога порти на Царството небесно и да позволи на всекиго, който изповядва Неговото име и пази спасителните Му заповеди, да се въздигне там, където отвека ни очаква любящият и всеопрощаващ Небесен Отец. Там, където ни очаква Онзи, Който от Своята любов сътвори света и човека и - отново от любовта Си - проводи в падналия в греха и тлението свят Своя Единороден Син, "... та всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен" (Йоан 3:15), казва българският патриарх.

Негово Светейшество отбелязва, че в този ден вътрешният ни взор и сърцата ни са отправени нагоре, към висините, където, заедно със светия първомъченик и архидякон Стефан, и ние виждаме "небесата отворени и Сина Човечески да стои отдясно на Бога" (Деян. 7:56). Както Сам Той беше предрекъл това в дните на земното Си служение, когато каза на учениците: "отсега Син Човеческий ще седне отдясно на Божията сила" (Лука 22:69). Както беше писал за Него в древните дни и боговидецът, когато пророкува: "Рече Господ Господу моему: седи от дясната Ми страна, докле туря Твоите врагове подножие на нозете Ти" (Пс. 109:1).

"С Възнесението Си Господ Иисус Христос изпълни и последното, предречено за Него слово, и подпечата цялото Свое, изкупително и спасително за нас и за целия свят, дело, за което беше и пратен от Своя Небесен Отец. Възнесе се на небесата: там, където е нашето истинско небесно Отечество, за да приготви място за всички нас - вярващите в Него и участниците в Неговия Нов Завет с човечеството, и още веднъж да ни утвърди в истината, че след Неговото всепобедно Възкресение вече и за нас няма смърт, а живот вечен", казва патриарх Неофит.

Той пояснява, че затова и днес Църквата, и цялото творение ликуват, виждайки Твореца на света и всичко съществуващо да се възнася като Богочовек в дома на Отца, но не, за да ни остави сиротни, а за да изпълни и последното Си обещание, като ни изпрати Утешителя, Духа на Истината, чрез Когото и съгради Своята Църква. В нея живеем и се спасяваме и до днес, знаейки че след Спасовото Възкресение и Възнесение на небесата за нас там също е приготвено място, защото такава е Неговата свята воля: "да бъдете и вие, дето съм Аз" (Йоан 14:3).

"Нека живеем достойни за това велико Божие благоволение към нас, като в дните на земния си живот се уподобяваме все повече на Господа, за да можем да бъдем и ние участници в Неговото Възкресение и слава. Да носим кръста си и, следвайки заръката Му (Мат. 6:20), всеки от нас постоянно да прибавя за себе си нови и нови съкровища на небесата. Там, където с любов ни очакват нашият Господ, Неговата Пречиста майка и всички просияли в светост Божии угодници", казва Негово Светейшество.

"Като изпълни определеното за нас и като съедини земното с небесното, възнесе се в слава, Христе Боже наш, без никак да се отлъчваш, но като пребъдваш неотстъпно, викаш на тези, които Те обичат: Аз съм с вас и никой не може да е против вас" (Кондак, гл. 6).

Благодатта и мирът на Възнасящия се на небесата Господ и Спасител наш Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!", отправя своето благословение българският патриарх Неофит.

Спасовден е професионален празник на хлебари, шофьори и цветари. Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена и др.