Табелите, предупреждаващи за камери на пътя, отпадат от неделя. В сила влизат и други важни промени: собствениците на автомобили например ще носят отговорност, ако са предоставили колата си на неправоспособен, пиян или дрогиран шофьор.

Те ще са отговорни и ако автомобилът се управлява с повече от 50 км/ч над разрешеното в населено място. Санкцията ще е върху колата, т.е. ще засяга собственика ѝ, а не само шофьора – автомобилът ще се спира от движение.

Нарушители много, платени глоби малко – това е основен проблем последните години. Шофьорите се укриват, за да не им бъдат връчени административните наказания и фишове, докато те се погасяват по давност.

За да може нарушителите да понасят отговорността си ефективно, от един месец полицейските коли са оборудвани и с принтери – така шофьорите се санкционират на място.

Снимка: bTV

Пътните полицаи пък вече проверяват и пътниците за задължения към пътна полиция.

Фишове се издават само за нарушения, за които не се отнемат контролни точки. За шофиране без колан, например, се съставя акт.

Вижте още във видеото:

При катастрофи от началото на годината са загинали 286 души, а ранени са 911. Пътната полиция обяви и че засилва контрола към морето, тъй като предстоят летните отпуски, когато на пътя загиват най-много хора.