За месец и половина шофьор от Бургас е засечен 27 пъти да кара без винетка. Мъжът случайно разбира, че е нарушител, а глобата, която трябва да плати, е два пъти повече от стойността на автомобила му. 

Петьо Николов пътува по пътя Бургас-Созопол почти всеки ден. Казва, че е пропуснал, че годишната му винетка е изтекла в края на август. 

"Синът ми идва, поиска колата и аз с пълното съзнание, че колата има винетка, му я давам. В един момент го спират на военна база Атия и му казват, че имам 12 нарушения. Веднага отидох в управлението на АПИ и се оказва, че са 27", разказа Петьо Николов.
 
Всички нарушения са регистрирани от една стационарна контролна рамка, показва справка в Пътната агенция.


 "По дигитален път тази камера предава веднага нарушението на тези господа, които са тук. Как не може по дигитален път, веднага, с едно съобщение, включено в моята глоба, да бъда уведомен, че правя някакво нарушение, за да може да има човещина!", допълни Петьо Николов.

"Не всеки път има автомобил тук, разбирате ли, тъй като нашето позициониране всеки ден е различно. Ние трябва да сме и на другия край на Бургас, там също има нарушители", обясни Добрин Боев – инспектор, БГ ТОЛ.
 
За 27 пъти без винетка Николов е натрупал глоба от близо 2000 лева. Ако не може да я плати в 14-дневен срок, наказанието се таксува четворно.  

"Нарушението в тази му форма трябва да бъде наказуемо, но колко кратно е това нещо? Комшията ми, като му казах, провери - осем пъти с микробуса. И той е в прединфарктно състояние", заяви Петьо Николов
 
"Може би по някакъв начин е добре да има известяване, така да го кажем - на определен брой нарушения да има някакъв начин за известяване на съответния гражданин", смята инспекторът Яни Атанасов.
 
Попитахме в Пътната агенция има ли лимит за едно и също нарушение.

"Всяко регистрирано в електронната система за събиране на пътни такси движение на конкретно превозно средство без платена пътна такса, осъществено в рамките на един календарен ден, се счита за отделно административно наказание, за което се налага отделно наказание", обясниха от там.
 
"Трябва да я продам два пъти, за да платя тези 8100 лв.", заключи Петьо Николов.