Край на двойното плащане при сгрешени винетки – две години, след като заработи системата, беше променен законът, който досега не позволяваше да се правят корекции.

В пътната агенция изчакват промяната да бъде обнародвана в Държавен вестник, преди да започнат разяснителна кампания как ще се поправят грешките.

Няма да можете да прецакате комшията

Валидността на коригираната винетка ще е със срока на вече издадената с грешката. Сгрешена винетка с изтекъл срок няма да се поправя. Не е ясно и защо трябваше да минат цели 2 години, за да може въобще да се коригират винетки. Според пътната агенция процентът на сгрешени винетки е минимален.

Снимка: bTV

„През цялото време нашата задача е била да им създадем възможност да не се случва това, което се случва“, коментира Олег Асенов от АПИ.

Снимка: bTV

Ако сгрешената винетка отговаря на съществуващ автомобил, тя не подлежи на корекция. Асенов дава пример: „Например, не харесвам комшията си, който има сходен номер и казвам ааа сгреших този номер и казвам коригирайте грешката към този номер“.

Кой ще ни върне парите?

През 2017 г. сгрешените винетки са били 17 хиляди, а през миналата година – 9500. Тоест, сгрешили сме при попълването на над 26 хиляди стикера.

Най-скъпата винетка – годишната, е 97 лева. Това означава, че сме платили на пътната агенция над два и половина милиона лева, без да получим нищо. Ако само половината са били годишни, това означава поне 1,285 млн. лв.

Снимка: bTV

Омбудсманът на републиката е категорична законовата поправка е закъсняла. От 2019 г. е изпратила 4 препоръки и към пътната агенция и към регионалното министерство. Освен това държавата трябва да върне парите за всички сгрешени винетки - не само за онези, които все още са валидни.

„Става въпрос за едно неоснователно обогатяване на държавата с тези 97 лева. Всички тези суми трябва да бъдат възстановени“, посочи Диана Ковачева. Според нея хората могат да съдят пътната агенция и да си върнат платеното. Могат да водят дела и ако са били глобявани заради сгрешени винетки.