Партийната субсидия се превърна в ябълката на раздора при гласуването на бюджета в парламента.

Субсидията до това лято беше 11 лв. Взе се решение и тя беше намалена драстично на 1 лв. за спечелен глас.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно стана ясно, че партии имат да връщат пари, получавани в периоди назад във времето.

Предложението на БСП е единият лев да стане 8 лв. на глас. В същото време ДПС заподозряха договорка между БСП и ГЕРБ за увеличаване на субсидиите за партиите.

Мустафа Карадайъ коментира, че при гласуването в зала ГЕРБ няма да присъстват в пълен състав, за да мине предложението на левицата.

„Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си. Това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма”, заяви Карадайъ.

Финансовият министър Владислав Горанов остава на мнението, че субсидията не бива да се вдига и постави под въпрос съществуването на договорка между ГЕРБ и БСП.

„Всяко решение в пленарна зала ще намери място в бюджета и ще може да бъде изпълнено. Аз смятам, че това е спекулация”, коментира Горанов.

Лидера на БСП Корнелия Нинова също заяви, че няма договорка. По думите й мотивите на ДПС за подобно изказване са, за да прикрият, че участват в управлението, а и им е удобно да се запази сегашното положение със субсидирането на партиите.

„По повод споделената от г-н Карадайъ информация, че сме договаряли аз и премиерът Борисов промяна в субсидията – това е лъжа. Сигурна съм, че знаят, че нито съм се срещала, нито съм говорила по телефон, нито съм договаряла с г-н Борисов такова нещо”, заяви Нинова.

Държавата спести над 14 млн. лв. през тази година за месеците с намалена субсидия.