Над три часа продължават дебатите на депутатите, след като предложението за промяна на субсидиите от 11 лв. на 1 лв. на глас най-накрая влезе за обсъждане в пленарната зала.

Управляващите настояват размерът на субсидиите да бъде намален, защото според тях така ще се изпълни волята на гласувалите в референдума преди две години. Опозицията, обаче, в лицето на БСП, остро възрази срещу подобна промяна и разглежда това като удар срещу нея и възможност партиите да попаднат под влияние на бизнес интереси.

Предлага се размерът на субсидиите да бъде променен с поправки в Закона за държавния бюджет. В почивката след дебатите групата на ГЕРБ се събра на съвещание. Все още не е ясно какво ще бъде решено на него.

Заедно с промяната за субсидиите се предвижда и поправка в Закона за политическите партии, които да гарантират допълнително финансиране на партийната система.

Дебатите досега

Намаляването на субсидията влезе извънредно в дневния ред на Народното събрание. От БСП се възмутиха, защото управляващите обещали първо да има разговор по темата. Депутатът от левицата Драгомир Стойнев обяви, че точката е вкарана силово и предложи да се гледа следващата сряда.

 „Искам прегласуване, да се видят кои са говорителите на мутрите в България”, заяви пък Филип Попов.

„Предупреждаваме – ще платите висока цена. Така утре в офиса някой едър бизнесмени може да си сложи снимката на някого, който защитава неговите бизнес интереси”, каза Крум Зарков.

„Една политическа партия, която е фалирала и която е фалирала държавата за пореден път, не може да излиза и да казва на нашата политическа партия, че субсидията от 1 лев била лицемерие”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

ДПС защити идеята си за 0 лв. за глас и нов модел на финансиране.

„Всяко намаляване на субсидията под 11 лв. и оставане на този модел за публично финансиране ще води до невъзможност една нормална средноголяма партия да извършва дейността си”, коментира Хамид Хамид.

От БСП поставиха въпроса дали при подготовката на бюджета за догодина няма да се запише друга сума по-различна от 1 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!