Датата 4 април е приемлива за ГЕРБ, с някои въпросителни – защо се мести със седмица напред, например. Управляващите няма да подкрепят промени в Изборния кодекс в последния момент.

„Ние няма да внесем нито една от промените в изборното законодателство, които г-н Радев предложи. Ако опозицията в лицето на БСП и ДПС реши да преразгледа публичната си позиция от последните дни, в която също настоява в изборното законодателство да не се правят фундаментални промени, които променят философията на изборния процес, нека да внесат промените на г-н Радев. Ние няма да го направим, няма и да ги подкрепим“, заяви Тома Биков.

„Тази година 4 април ще бъде католическия Великден и арменския Великден. Имаме не малки и големи общности, не бива да забравяме че българите ще трябва да гласуват и в чужбина и това ще създаде проблеми пред хората“, каза от своя страна външният зам.-министър Георг Георгиев.

ВМРО пък обяви, че приема датата на изборите, но не и идеите на Радев.

„ВМРО няма да допусне радикални промени в Изборния процес. Особено гласуване по пощата, което ще позволи на диктатора Ердоган да пусне няколкостотин хиляди бюлетини в българските избори. Надявам се това да е едно желание на президента да се хареса на външните българи, а не осъзната стратегия за осигуряване на мнозинство на БСП и ДПС в следващия парламент“, поясни Искрен Веселинов.

Социалистите искат законодателните промени преди вота да се правят с особено внимание.

„Всичко трябва да се направи така, че доверието на гражданите в изборния процес да не се компрометира. На първо място е здравето на гражданите, но на второ място е честността на изборите“, посочи Ирена Анастасова.

От ДПС във „Фейсбук“ обявиха, че приемат изборите в условия на пандемия като предизвикателство.

Коментираха и от „Воля“: „Да поздравим президента Радев за проявеното мъжество да не допусне на съмнителни субекти да отлагат изборите и независимо, че не избра първата възможна дата, избра максимално близката до нея“, каза Веселин Марешки.

„Тази седмица отсрочка, която президентът даде на институциите, е тест дали ще застанат на страната гражданите“, коментира Мая Манолова.

До края на този този парламент остават броени седмици.