„Очакваше се президентът да определи датата на изборите. Тази дата оттук нататък е определящият краен срок, в който трябва да бъде организирана цялостната дейност за провеждането на изборите“. Това каза в предаването „Лице в лице“ председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, след като президентът Румен Радев обяви, че е подписал указ за датата на вота – 4 април.

На въпроса дали ЦИК ще се справи с организацията до тази дата Андреев отговори категорично „Да“.

Относно препоръките на президента за промени в Изборния кодекс, като възможност за гласуване по пощата, електронно гласуване и сертифициране на машините, той каза, че те са насочени към законодателя.

На въпроса дали ЦИК може да поиска актуализация на избирателните списъци той отговори: „За да поискаме актуализация, трябва да посочим в коя част те не са актуални. Сега се изготвят на база данни от ГРАО по постоянен адрес на българските граждани. Би следвало да бъдат актуални“.

Андреев уточни, че въвеждането на активна регистрация за вота е въпрос на политическа воля.

За гласуването на българите в чужбина той повтори казаното от външния министър Екатерина Захариева, че разкриването на секции зад граница и броят им зависят от съгласието на приемащата държава.

Председателят на ЦИК не смята, че информацията за бонуси за членовете на комисията в година без избори, че се плащат наемите за апартаментите им и са си купили скъпи телефони би повлияла на доверието в изборния процес. „На ЦИК беше извършена проверка от Сметната палата и от Агенцията за държавен и финансов контрол. И двете институции в техните доклади не установиха извършени нарушения. За да може да работи нормално, комисията има необходимост от обезпечаване на работата чрез придобиване на активи, които служат за работата на всеки един от членовете на ЦИК“, коментира Андреев.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!