Министерството на външните работи вече работи по подготовката на изборите в чужбина, въпреки че все още няма конкретна дата за вота.

Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

"Преди президентът да обяви датата 28 март за изборите, трябваше да проведе консултации", смята Захариева.

По думите й в момента Румен Радев се опитва да прехвърли отговорността за отлагане на вота върху Оперативния щаб и правителството.

Относно секциите в чужбина външният министър напомни, че ограниченията, свързани с пандемията, са различни в различните държави.

„Всеки път, когато организираме избори в чужбина, искаме разкриване на секции извън дипломатическите мисии – там, където държавите позволяват това. Но сега ситуацията е различна“, обясни Захариева.

Тя даде пример с Румъния, на която една от държавите е разрешила разкриване на заявените секции два дни преди датата на изборите, но отказа да обяви коя е държавата.

По въпроса за възможност за гласуване по пощата поне за българите в чужбина външният министър призова да не се правят промени в Изборния кодекс в последния момент.

За напрежението между София и Скопие тя каза: „Колкото повече говорим без емоции обвинения, толкова повече работа ще свършим“.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!