Изместването на датата на парламентарния вот от първоначално обсъждания 28 март към 4 април не променя нищо за партиите, но може да създаде проблеми при гласуването както у нас така и в чужбина, а днешното решение на президента е опит за компенсиране на 4 години „нищоправене“, който рискува да компрометира изборите и доверието в тях. По този начин от ГЕРБ коментираха решението на държавния глава.

4 април е Великден за католиците и арменците, които имат големи общности у нас, а също така е и официален празник в ред държави с големи български колонии и това може да създаде проблеми при гласуването за тях, подчерта зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

„През цялото лято президентът искаше да бъдат проведени избори в края на ноември-началото на декември, когато всички знаеха, че ще има втора вълна на коронавируса. На 7 декември президентът зададе в дневния ред на обществото датата 28 март. Месец по-късно започна консултации между политически сили – парламентарни и извънпарламентарни, здравни институции и ЦИК. По време на консултациите всички поканени заявиха готовност да организират или да се явят на избори на 28 март. След тези консултации г-н президентът показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус“, заяви депутатът Тома Биков.

Той и Георгиев се обявиха категорично против искането на Румен Радев за законодателни промени преди вота, като ги определиха като „самоцелни“.

„Няма да внесем нито една от промените, които г-н Радев предложи. Ако БСП и ДПС решат да преразгледат публичната си позиция, в която настояват в изборното законодателство да не се правят фундаментални промени, нека внесат промените на г-н Радев. Ние няма да го направим, няма да ги подкрепим – подобен подход би разрушил доверието в изборния процес“, категоричен беше Биков.

Георгиев отбеляза и че подобен подход влиза в противоречие с практиката на съда в Страсбург и на препоръките на Венецианската комисия. Той атакува и призивите за въвеждане на гласуване по пощата, като посочи, че за обезпечаването му в трети страни е нужно време.

„Президентът в четвъртата си година трябва да оправдае нищоправенето си в президентската институция, но не може това да се случва за сметка на изборните права на българските граждани“, заяви Биков, като освен това упрекна Радев, че е преживял „трансформация от говорител на парламентарната опозиция в говорител на извънпарламентарната опозиция“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!